Leave Your Message
Tala Fou Categories
Tala Fou Fa'apitoa

O aseta mai fafo a le CNOOC ua toe maua se isi su'esu'ega tele!

2023-11-17 16:39:33

65572713uu

O Oketopa 26, na lipotia ai e Reuters o ExxonMobil ma ana paʻaga Hess Corporation ma CNOOC Limited na faia se "suʻesuʻega tele" i le poloka o Stabroek i fafo atu o Guyana, o le vaieli Lancetfish-2, o le lona fa foi lea na maua i le poloka i le 2023.

O le mauaina o Lancetfish-2 o loʻo i totonu o le Liza laisene gaosiga o le poloka o Stabroek ma e faʻatatau e iai le 20m o faʻataʻotoga o le hydrocarbon ma e tusa ma le 81m o le suauʻu oneone, o le tala lea a le matagaluega o le malosi o Guyana i se faʻasalalauga faʻasalalau. O le a faia e le pulega se iloiloga atoatoa o faatanoa fou faatoa maua. E aofia ai ma lenei suʻesuʻega, ua maua e Guyana 46 suauʻu ma kesi na maua talu mai le 2015, faʻatasi ai ma le sili atu ma le 11 piliona paelo o suauʻu ma kesi faʻaagaaga.

E taua le matauina o Oketopa 23, aʻo leʻi mauaina, na faʻasalalau ai e le kamupani suauʻu Chevron ua oʻo i se maliliega faʻamaonia ma Hess tauva e maua Hess mo le $ 53 piliona. E aofia ai aitalafu, o le fefaʻatauaʻiga e $ 60 piliona, ma avea ai ma faʻatauga lona lua i le maeʻa ai o le $ 59.5 piliona o le mauaina e ExxonMobil o Vanguard Natural Resources, lea e tusa ma le $ 64.5 piliona e aofia ai aitalafu aitalafu, na faʻasalalau ia Oketopa 11.

I tua atu o le super mergers and acquisition, i le tasi itu, o le toe foi mai o tau o suauu faavaomalo ua aumaia ai le tele o tupe mama i le au suauʻu, ma i le isi itu, o le suauu e iai a latou lava fua mo le taimi e maualuga ai le manaoga mo le suauu. Po o le a lava le mafuaaga, i tua atu o le tuufaatasia ma le mauaina, e mafai ona tatou vaʻaia o le suauʻu pisinisi o loʻo toe foʻi i le faʻateleina o le tuʻufaʻatasia ma le mauaina, ma ua lata mai le vaitau o oligarchs!

Mo ExxonMobil, o le mauaina o Pioneer Natural Resources, o le kamupani sili ona maualuga o gaosiga i aso taitasi i le itulagi Permian, na fesoasoani e faʻamautuina lona puleʻaga i le Permian Basin, ma mo Chevron, o le itu pito sili ona mataʻina o le mauaina o Hess o le mafai lea ona pulea. O aseta a Hess i Guyana ma manuia "alu i luga o le pasi" i le laina o le tamaoaiga.

Talu mai le taimi na faia ai e ExxonMobil lana suauʻu tele muamua na maua i Guyana i le 2015, o le suauʻu fou ma le kesi na maua i totonu o lenei tamai atunuʻu i Amerika i Saute o loʻo faʻaauau pea ona faʻamauina ni faamaumauga fou ma ua manaʻo tele i ai le tele o tagata teu tupe. O lo'o iai nei le silia ma le 11 piliona paelo o fa'aagaaga suau'u ma kesi i Guyana's Stabroek poloka. ExxonMobil o loʻo umia le 45% tului i le poloka, o Hess o loʻo umia le 30% tului, ma le CNOOC Limited o loʻo umia le 25% tului. Faatasi ai ma lenei fefaʻatauaʻiga, na faʻaalu ai e Chevron le fiafia o Hess i le poloka.

6557296tge

Na taʻua e Chevron i se faʻasalalauga faʻasalalau o Guyana's Stabroek poloka o se "aseta faʻapitoa" faʻatasi ai ma tupe faʻasili e taʻitaʻia pisinisi ma maualalo faʻamatalaga carbon, ma e faʻamoemoe e faʻatupulaia i le gaosiga i le isi sefulu tausaga. O le kamupani tu'ufa'atasi o le a fa'ateleina le gaosiga ma le maua fua o tupe maua vave nai lo le ta'ita'iga lima tausaga a Chevron. Faʻatūina i le 1933 ma le ofisa autu i le Iunaite Setete, o Hess o se tagata gaosi oloa i le Fagaloa o Mekisiko o Amerika i Matu ma le itulagi o Bakken o North Dakota. E le gata i lea, o le gaosiga o le kasa masani ma le faʻatautaia i Malaysia ma Thailand. E ese mai i aseta a Hess i Guyana, o loʻo vaʻavaʻai foʻi Chevron i aseta Bakken shale e 465,000 eka e faʻaleleia ai le tulaga o Chevron i US shale oil and gas. E tusa ai ma le US Energy Information Administration (EIA), o le itulagi o Bakken o loʻo sili ona tele le gaosiga o le kesi faʻanatura i le Iunaite Setete, e maua ai le tusa ma le 1.01 piliona kupita mita i le aso, ma o le lona lua sili ona gaosia suauu i le Iunaite Setete, e gaosia pe tusa 1.27 miliona paelo i le aso. O le mea moni, o Chevron o loʻo vaʻavaʻai e faʻalautele ana aseta shale, amata faʻatasi ma faʻatau. O le aso 22 o Me o le tausaga nei, na faalauiloa ai e Chevron o le a ia mauaina le kamupani gaosi suauu palasi o le PDC Energy mo le $6.3 piliona e faalautele ai lana pisinisi suauʻu ma kesi i Amerika, ina ua maeʻa tala o le a maua e ExxonMobil le Pioneer Natural Resources ia Aperila o le tausaga nei. O le fa'atauga e $7.6 piliona lona tau, e aofia ai ma aitalafu.

Toe foʻi i tua i le taimi, i le 2019, na faʻaalu ai e Chevron le $ 33 piliona e maua ai Anadarko e faʻalautele ai lana suauʻu shale a Amerika ma le teritori o pisinisi a Aferika LNG, ae na iu lava ina "vavaeeseina" e Occidental Petroleum mo le $ 38 piliona, ona faʻasalalau ai lea e Chevron le mauaina o le Noble Energy. ia Iulai 2020, e aofia ai aitalafu, faatasi ai ma le tau aofaʻi o fefaʻatauaiga o le $ 13 piliona, ma avea ma faʻatasiga sili ona tele ma faʻatauga i le suauʻu ma kesi alamanuia talu mai le faʻamaʻi fou.

O le "tele" o le faʻaaluina o le $ 53 piliona e maua ai Hess e le masalomia o se "pa'ū" taua o le faʻatasi ma le faʻatauga a le kamupani, ma o le a faʻateleina ai foi le tauvaga i le va o kamupani suauʻu.

Ia Aperila o le tausaga nei, ina ua lipotia mai o le a faia e ExxonMobil se faʻatauga tele o Pioneer Natural Resources, na tuʻuina atu e le liʻo suauu se tusiga e faʻamaonia ai a maeʻa ExxonMobil, o le isi e ono o Chevron. I le taimi nei, "ua taunuʻu seevae", i le na o le tasi le masina, na faʻasalalau aloaia ai e le au suauʻu tetele faʻavaomalo e lua fefaʻatauaiga. O ai la o le a sosoo ai?

E taua le matauina i le 2020, na maua ai e ConocoPhillips le Concho Resources mo le $ 9.7 piliona, sosoo ai ma le ConocoPhillips mo le $ 9.5 piliona i le 2021. Fai mai le Pule Sili o ConocoPhillips, Ryan Lance, na ia faʻamoemoe e sili atu fefaʻatauaiga o le shale, ma faʻaopoopo mai e manaʻomia e le au gaosi malosi o Permian Basin ona "faʻamalosia." Ua taunuu nei lena valoaga. I le taimi nei, faatasi ai ma ExxonMobil ma Chevron o loʻo faia ni fefaʻatauaʻiga tetele, o loʻo agai foʻi a latou uo.

6557299u53

O le Chesapeake Energy, o le isi sale tele tele i le Iunaite Setete, o loʻo mafaufau e faʻatau mai le Southwestern Energy, lua o faʻaagaga kesi sili ona tele i le itulagi o Appalachian o le itu i matu sasaʻe o le Iunaite Setete. O se tagata e masani i le mataupu, o le na saunoa i luga o le tuutuuga e le taʻua, na fai mai mo le tele o masina, na faia ai e Chesapeake ni talanoaga faʻafuaseʻi ma Southwestern Energy e uiga i se tuʻufaʻatasiga.

I le Aso Gafua, Oketopa 30, na lipotia mai ai e Reuters o le suauu tele BP "sa talanoa ma le tele o vaega i vaiaso talu ai" e fausia ni pisinisi faʻatasi i le tele o poloka shale i le Iunaite Setete. O le pisinisi faʻatasi o le a aofia ai ana gaioiga i le Haynesville shale gas basin ma Eagle Ford. E ui lava na teena mulimuli ane e le Pule Sili le tumau a le BP faamatalaga e faapea o le au tauva mai Amerika o ExxonMobil ma Chevron sa aafia i fefaatauaʻiga tele o suauu, o ai e fai mai o tala fou e leai se faavae? I le uma, faatasi ai ma le tele o tupe mama o suauʻu masani ma punaoa kesi, ua suia e le au suauʻu sili o latou uiga lelei o le "tetee o le tau" ma faia ni faiga fou e faoa ai le tele o avanoa tau tupe o le taimi nei. BP o le a faʻaititia lana tautinoga o le 35-40% faʻaitiitiga faʻaitiitia i le 2030 i le 20-30%; Ua fa'ailoa mai e Shell o le a le fa'aitiitia le gaosiga se'ia o'o i le 2030, ae o le a fa'ateleina le gaosiga o le kesi fa'alenatura. Tu'ueseese, Shell talu ai nei na fa'ailoa mai o le a tipiina e le kamupani 200 avanoa i lana vaega Low Carbon Solutions i le 2024. O tagata fa'atauva e pei o ExxonMobil ma Chevron ua fa'alolotoina la latou tautinoga i suau'u fa'atosina e ala i le tele o suau'u mauaina. O le a le mea o le a faia e isi kamupani suauʻu?